
Sociale constructie
Sociale constructie – een uitnodiging tot het cocreëren van onze toekomst
“Dit boek is een intellectuele uitdaging. Hoe zouden we – anders dan we misschien gewend zijn – vanuit een constructief perspectief naar de werkelijkheid kunnen kijken? Stel dat je de aloude veronderstellingen loslaat en de zo vanzelfsprekende waarheid, objectiviteit en kennis in twijfel trekt? Wat betekent dit dan?
Het avontuur genaamd sociale constructie heeft met haar uitdagende ideeën vele kennisdisciplines bestookt, controverses uitgelokt, onderzoek aangewakkerd, dialoog bevorderd en golven van creativiteit ontketend.
Sociale constructie daagt ons uit om de vanzelfsprekende leefwereld waarin we leren, leven en werken kritisch te beschouwen en inspireert tegelijkertijd tot verandering en vernieuwing in praktijken zoals onderwijs, therapie, onderzoek, vredesopbouw, maatschappelijk werk, gezondheid, organisatieontwikkeling, bestuur, enzovoorts.
Ons vermogen om harmonie en gemeenschappelijk welzijn te bereiken staat in onze huidige tijd ernstig ter discussie. Vervreemding, onderdrukking, buitensluiting, ongelijkheid en conflicten zijn aan de orde van de dag. Het lijkt alsof we meer dan ooit tegenover elkaar staan. Het overleven van onze planeet én onze soort hangt sterk af van ons vermogen om in al deze onrust te navigeren op basis van het in relatie zijn met elkaar.
Dit boek gaat over ons sociaal constructief vermogen om met elkaar samen te leven in een meervoudige wereld en zo samen een betere en hoopvolle toekomst te creëren.”
Kenneth Gergen
Kenneth J. Gergen (1935) is hoogleraar psychologie aan het Swarthmore College en voorzitter van het TAOS Institute, een internationale gemeenschap van professionals die via de toepassing van sociale constructie aan beloftevolle toekomsten wil bouwen.
Gergen wordt internationaal geroemd om zijn bijdragen aan de sociaal constructieve theorie, zowel qua onderzoek, technologie en culturele aspecten, als op het gebied van zelfbeschouwing, gezond ouder worden, onderwijs en relationeel handelen.
Aan deze vertaling van Gergens bloemrijke boodschap hebben zeven auteurs met veel passie en enthousiasme meegewerkt, elk vanuit een eigen achtergrond, ervaring en specialisme: Thomas Fondelli, Cees Hoogendijk, Sandra Kensen, Joost van Andel, Ina Vandewijer, Lizet van Donkersgoed en Justine van Lawick. De redactie bestaat uit Loek Schoenmakers, veranderkundige en lector aan het Kempel Onderzoek Centrum van Hogeschool De Kempel in Helmond, en Diana Baas, hogeschooldocent en onderzoeker aan dezelfde instelling.
Toegang tot dit materiaal
Om toegang te krijgen tot het materiaal, vragen wij u om in te loggen of een account aan te maken.
Inloggen Account aanmaken